Innovatief bouwen: zo doen we dat bij Nieuw Nederland

Hoewel de bouwsector voor een aantal enorme uitdagingen staat is de innovatiekracht in de sector laag. In de laatste vijftien jaar is er niet zo heel veel veranderd. Terwijl er wel veel te verbeteren valt. Bij Barentsz geven we daarom een tegengeluid. Innovatief bouwen doen we bij Barentsz iedere dag.

Met een schreeuwend tekort aan huizen en een almaar groter wordende klimaatcrisis moet de bouwsector een manier vinden om met beperkte milieubelasting zo snel mogelijk miljoenen huizen te bouwen. Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Wat ons betreft is het antwoord: innovatief bouwen.

Nieuw Nederland innoveert

Innovatief bouwen betekent dat je constant op zoek bent naar verbetering. Je kan op zoek zijn naar andere materialen, nieuwe bouwmethodes of andere manieren om materiaal te bewerken. We zien dat traditionele bedrijven zich vooral richten op het vermijden van faalkosten. Dat wil zeggen: dat er geen fouten ontstaan tijdens het bouwen van het huis. Omdat zulke bedrijven steeds unieke huizen maken is het moeilijk om zulke fouten te voorkomen.

Barentsz Ontdekkingshuizen

Onze innovatiefocus ligt ergens anders. In 2015  legden we vanuit Nieuw Nederland de basis voor het concept van de Barentsz-huizen. Dit idee is geboren uit het inzicht dat we in Nederland naar een  vastgoedvoorraad moeten die geen gebruik meer maakt van fossiele brandstoffen en zelfs energie levert. Ieder Barentsz Ontdekkingshuis is een verbeterde versie van het vorige huis. We maken maatwerk huizen die bouwtechnische overeenkomsten hebben. Daardoor kunnen we structureel en op kleine schaal innoveren en verbeteren. Als je iedere keer dezelfde schroef in dezelfde plank draait weet je na verloop van tijd hoe je het moet doen en word je er steeds beter in. Als je de ene dag een spijker gebruikt en de andere dag een schroef word je er niet beter in.

Drie speerpunten

Ook op grote schaal zijn we doorlopend bezig met innoveren. Daarin hebben we drie speerpunten: de snelheid van het bouwen, de belastbaarheid van onze houten huizen op het milieu en onze dienstverlening. De bouwsnelheid gaat omhoog met het verder prefabriceren van onze houten huizen. Efficiënter met mens en materiaal omgaan is beter voor het milieu, de kosten gaan omlaag en je hebt minder tijd nodig. Dat is dus een ‘win’ op vele vlakken. Niet gek dus, dat we bij Barentsz iedere dag bezig zijn dit proces te verbeteren.

Milieutechnisch

Onze innovaties zijn ook gericht op hoe we onze huizen milieutechnisch beter kunnen maken. Dat betekent dat we constant op zoek zijn naar manieren om minder stikstof en CO2 uit te stoten. Zowel tijdens het bouwen als wanneer het huis bewoond wordt. Doordat we prefabriceren, kunnen we veel sneller bouwen en hierdoor beperken we het aantal transportbewegingen naar de bouwplaats. Doordat de huizen zeer goed geïsoleerd, 100% elektrisch zijn en hun eigen stroom opwekken, zijn ze volledig energieneutraal en daarmee goed voor het milieu.

Dienstverlening

Bij Barentsz gaat innovatie niet alleen om het fysieke product. We zijn ook constant bezig onze dienstverleningte verbeteren. Omdat we het belangrijk vinden dat onze klanten niet voor verrassingen komen te staan (behalve voor positieve), hebben we onze werkwijze  zo georganiseerd dat je met elke wijziging op de bouwtekening binnen een dag ziet wat het kost. Dit kan doordat we met een 3D-model werken en een vast bouwteam. Het is ons doel om onze klanten steeds sneller en preciezer te laten weten wat het huis gaat kosten.

Meer weten over onze energieneutrale houten Barentsz Ontdekkingshuizen? Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.