Restauratie Weesp II

Restauratie herenhuis Weesp

Project: Restauratie herenhuis, Weesp
Opgeleverd: 2004
Oppervlakte: 270 m2
Categorie: Woonhuis (Rijksmonument)

De vraag

Het realiseren van een eigentijds, licht woonhuis in een oud herenhuis aan de rand van het oude centrum van Weesp met vrij uitzicht op de rivier de Vecht en een fort uit de stelling van Amsterdam.

De oplossing

Het Rijksmonument, dat is gebouwd in 1634, is door ons aan de buitenzijde gerestaureerd. Het pand is van binnen tot casco niveau gestript en daarna op een eigentijdse wijze volledig opnieuw ingedeeld. Uitgangspunt voor de nieuwe indeling was het maken van een duidelijk onderscheid tussen de oorspronkelijke hoofdstructuur van het pand en de nieuwe invulling. De oude houten vloerbalklagen zijn in het zicht gehouden.

Op de begane grond bevinden zich een open keuken en de woonkamer. De kelder onder de keuken is bereikbaar via een luik in het kookeiland. De entreehal ligt in het midden tussen de keuken en de woonkamer en is voorzien van ruim 3 meter hoge deuren. Boven de entreehal is een vide gemaakt, waardoor deze een dubbele hoogte heeft gekregen. Alle nieuwe scheidingswanden zijn voorzien van verdiepingshoge panelen. De binnenzijden van de oorspronkelijke bouwmuren zijn gestukt, waardoor een duidelijk onderscheid is gemaakt tussen oud en nieuw.