Woonhuis IJburg 3

Project: Woonhuis IJburg 3, Amsterdam
Opgeleverd: 2007
Oppervlakte: 310 m2
Categorie: Stadsvilla

De vraag

Het ontwerpen van een eigentijds woonhuis binnen de randvoorwaarden van het stedenbouwkundig plan voor het Kleine Rieteiland.

De oplossing

Direct naast een woonhuis dat wij eerder hebben gerealiseerd, hebben we een woonhuis ontworpen met een antraciet-grijs metalen gevel, samengesteld uit gefelste aluminium platen. De antraciet-grijze gevels worden doorsneden door brede raamstroken en helderwitte glasplaten.

De bebouwing op het kleine Rieteiland vormt aan beide zijden van de straat een gesloten gevelwand. Deze gevelwand wordt plotseling doorbroken door een patio, waardoor het achter gelegen park zichtbaar wordt vanaf de straat. De centrale hal wordt via een groot daklicht overspoeld met daglicht. De hal op de verdieping verspringt t.o.v. de ontvangsthal op de begane grond. De omhoog gerichte zichtlijn die hierdoor ontstaat versterkt de ruimtelijkheid. Doordat de patio zich uitstrekt van de straat tot de tuin hebben wij de woonkamer aan drie verschillende zijden een raam kunnen geven. Door deze opzet is er vanuit de woonkamer rondom zicht op de omgeving, een kwaliteit die normaal alleen vrijstaande huizen hebben.